Wel vaker krijgen we de vraag: hoe is wijn ontstaan? Heeft iemand wijn uitgevonden? Wijn is eenvoudig uitgelegd gegist druivensap. Als we haar geschiedenis onder de loep nemen is het ontstaan van wijn erg logisch.
In het begin van onze beschaving plukten mensen fruit en groenten rechtstreeks uit de natuur. Door experiment ontdekten ze allerlei manieren om deze te bewaren. Fruit werd in aarden kruiken bewaard wat ervoor zorgde dat het fruit langer vers bleef. Af en toe bleef het fruit iets te lang in de kruiken waardoor het sap dat vrijkwam in de kruik spontaan begon te gisten. Bij die gisting worden de aanwezige suikers uit het fruit omgezet in alcohol. Heel wat mensen vonden dit gegist fruitsap best wel lekker… Drinkbaar water was schaars. Het was toen vaker gezonder om gegiste dranken te drinken dan water.
Wanneer is wijn ontstaan?
Archeologen situeren de eerste aanwijzingen van wijnproductie ongeveer zevenduizend jaar geleden. Heel wat landen en streken pretenderen dat wijn bij hen zou uitgevonden zijn. Hoewel er iemand de eerste was, zal wijn waarschijnlijk in verschillende streken wereldwijd rond dezelfde periode zijn ontstaan. Wijn wordt bestempeld als een godendrank. Duizenden jaren geleden schonken de koningen en keizers liters wijn op hun talrijke feesten. Zelfs Jezus veranderde zeven kruiken water in wijn op de bruiloft te Kana.
In die tijd werd er op relatief grote schaal wijn gemaakt van heel wat verschillende soorten fruit. Ook graan en veel later aardappelen bleken een interessante grondstof om gegiste drank mee te maken. Maar de meest bekende wijnsoort is op vandaag de wijn op basis van druiven. De eerste effectieve georganiseerde wijnbouw zou hebben plaats gevonden in Georgië.
Frankrijk als gidsland voor ‘moderne’ wijnen
Als we terugblikken op de rijke wijngeschiedenis kunnen we niet rond het moederland van de wijn, Frankrijk. In Frankrijk is de grote basiskennis ontstaan rond de wijn zoals we die nu kennen. Van daar uit is de wijnindustrie verder gegroeid in de rest van Europa. De ontdekkingsreizigers verspreidden de kennis naar de rest van de wereld.
Gezien de globalisering is de wijnmakerij er de laatste 20 jaar in elk land erg op vooruit gegaan. De concurrentie zorgt dat wijnmakers over gans de wereld het beste van zichzelf geven om de meest elegante wijnen te realiseren. Elke streek heeft z’n eigenheid én klasse. Zuid-Afrika is geen uitzondering. Heel wat van werelds beste wijnmakers startten wijnprojecten in de regio van de Kaap. Veel zon, een uitstekende bodem en de natuurlijke koeling van de winden geven hen fantastische mogelijkheden om excellente wijnen te produceren.
Wereldwijd genieten van wijn
Op vandaag drinken vele mensen dagelijks wijn. Niet alleen omdat het lekker is maar ook omdat het een sociale context aangenaam maakt. Gezellig tafelen met een glas wijn. Bijpraten met vrienden. Een terrasje doen. Een feest. Nergens kan je wijn wegdenken. Mensen drinken wijn omdat het “sfeer” brengt en “lekker” is.
Voor ieder moment is er een wijn. Voor ieder gerecht is er een type wijn. Wijn kan de sfeer van het moment afmaken. Een glas wijn zorgt ervoor dat je beleving veel beter en intenser wordt. De juiste wijn in combinatie met het juiste gerecht zorgt ervoor dat deze elkaar zullen versterken tot de perfectie!
Ondertussen is wijn meer geworden dan een toevallige ontdekking die ook nog eens lekker bleek te zijn. Wijn is groter geworden dan de drang om te overleven. Wijn is een deel van onze rijke culinaire samenleving… Genieten maar!
Leave a reply