Champagne spreekt voor een aantal mensen tot de verbeelding. Velen associëren deze mousserende wijn met kwaliteit en luxe. Enkel mousserende wijn uit de Champagne streek mag officieel de naam “Champagne” gebruiken. Wijnmakers maken dus theoretisch geen champagne in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika maken wijnboeren schuimwijnen van eenzelfde (of zelfs betere) kwaliteit.
De Methode Cap Classique (MCC) is de Zuid-Afrikaanse versie van methode traditionelle (methode Champenoise in de volksmond). Bij die methode realiseren wijnboeren een tweede gisting op de fles. Zo bekomt men erg lekkere schuimwijnen. Deze methode wordt sedert 1992 officieel toegekend in Zuid-Afrika. De Cap Classique Association, houdt toezicht op het Cap Classique label.
De druiven voor het maken van schuimwijn volgens de Methode Cap Classique worden aangeplant in de koelere gebieden. De wijnboeren oogsten de druiven als ze nog veel zuren hebben, zodat de schuimwijn de gewenste frisheid heeft. Ook qua techniek hebben de Zuid-Afrikanen niets meer te leren van de Fransen: hun wijnkelders om Cap classique te maken, zijn state-of-the-art.
Graham Beck wereldwijd gerenomeerd
Graham Beck is een wereldwijd gerenomeerd wijndomein dat wereldwijd bekendheid geniet. Ze maken schuimwijnen op een gelijkaardige wijze als die van de Champagne. Experten erkennen dat hun wijnen kunnen wedijveren met de betere Champagnes uit Frankrijk.
De wijngaarden van Graham Beck bevinden zich in Franschhoek, Stellenbosch en Robertson. De wijnmakers hebben daardoor het voordeel dat ze de juiste druivenrassen op het meest geschikte microklimaat kunnen planten. Het vinifiëren zelf gebeurt in twee uitzonderlijk mooie wijnkelders in Franschhoek en Robertson.
Onder andere Nelson Mandela en Barack Obama wisten in het verleden voor openbare gelegenheden flessen Graham Beck Brut te waarderen.
Graham Beck Brut is gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir druiven. Deze MCC brengt een heerlijke, intensieve smaak vergelijkbaar met de betere champagnes.
Deze topper heeft een zusje: de Graham Beck Brut Rosé.
Methode Cap Classique… ‘champagne in Zuid-Afrika’
Uiteraard kan MCC (Methode Cap Classique) beter zijn dan champagne. Alles hangt af van hoe hij gemaakt werd. Heel belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit is de rijpingstijd op de gistrest, vòòr de fles op de markt komt. In Frankrijk zijn heel wat champagnes al na de wettelijk verplichte 15 maanden klaar voor distributie. Als je zo’n champagne vergelijkt met een Cap Classique die bijvoorbeeld 21 maanden gerijpt heeft, zullen kenners vaker de verfijning appreciëren van de Cap Classique.
Ook een evenwichtige aanzoeting, vòòr de fles zijn definitieve kurk krijgt, is belangrijk. Vooral commerciële merken uit Champagne die onze supermarkten bevolken, overdrijven nogal eens met die aanzoeting. Ook in dat geval maakt decap classique het verschil.
Omdat het de naam ‘Champagne’ niet draagt, is de prijs democratischer.
Vonkelwijn
Vonkelwijn is het Afrikaans voor mousserende wijnen (schuimwijnen). Schuimwijn die men vonkelwijn noemt is bijna nooit te vergelijken met Champagne omdat de tweede gisting op de fles ontbreekt. Als de vonkelwijn gemaakt is volgens de Methode Cap Classique zal men eerder van MCC spreken. Je kan vonkelwijn eerder vergelijken met cava. Een aantal wijnverkopers spreekt bij MCC over vonkelwijn om commerciële redenen, maar men doet oneer aan het kwaliteitsproduct die de Methode Cap Classique met zich mee brengt.
Leave a reply