Muratie Wine Estate ligt verscholen in de prachtige Knorhoek Vallei ten noorden van Stellenbosch. Onder leiding van Rijk Melck en zijn familie is dit één van de meest gepassioneerde plekjes van de Kaap. Het domein krijgt niet zomaar een certificate of Excellence op Tripadvisor.
Muratie is één van de oudste landgoederen van Zuid-Afrika. Deze plek is ontstaan uit de wens om een eeuwenoude wijntraditie te beschermen. Het werkt als een magneet voor wijnliefhebbers met oog voor historiek. Heel wat wijntoeristen die in Stellenbosch stranden gaan heel erg graag het wijnhuis bezoeken. De wijnboerderij dateert uit 1685 toen het door gouverneur Simon van der Stel werd ingewijd.
Muratie: een rijke geschiedenis
De familie Melck heeft dit rijke erfgoed in zijn klassieke staat proberen te bewaren. Tegelijk slaagt men er in het merk “Muratie” nieuw leven in te blazen door het maken van voortreffelijke wijnen.
Ze benoemen hun assortiment naar vele van de kleurrijke personages uit hun rijke geschiedenis. Voorbeelden zijn: Lady Alice, Ansela van de Caab, George Paul Canitz, Ronnie Melck, Alberta Annemarie, Laurens Campher, Isabella en Ben Prince.
Niet alleen de etiketten werden veranderd ook de wijn zelf is een ware kwaliteitsverandering ondergaan dankzij de creatieve kant van wijnmaker Hattingh Devilliers en zijn team. Dit heeft ervoor gezorgd dat Muratie uitgroeide tot een serieuze en gerespecteerde speler in de Bordeaux blend, Shiraz, Chardonnay en Pinot Noir wijnen.
Historisch gezien is Muratie bekend als de eerste producent van Pinot Noir, evenals fijne Portwijnen.
De laatste jaren heeft het wijnhuis zich, ondermeer door aanplant van bijkomende druivensoorten, verheven tot een erg hoog aangeschreven wijndomein onder de kritische wijnliefhebbers.
Klant is koning
Wijndomein Muratie is heer en meester in het ontvangen van gasten. Ze hebben een authentiek farm restaurant en baten ook een guest house uit, waar je kan overnachten. Ze profileren zich terecht als een ideale bestemming voor huwelijksreizen. Bij tijd en stond organiseren ze ook mini-festivalletjes waar wijn en port centraal staan.
Leave a reply