Wijn drinken én proeven lijkt een zware opdracht. Niets is minder waar. Aan de hand van de volgende 10 “tips and tricks” verandert je wijnmoment in een smakelijk festijn. Met dank aan sommelier Frederik Crul.
1 Drink enkel wat je lekker vindt
Drink enkel wijn die je zelf lekker vindt. Dit kan alleen door de wijn te proeven. Je hoeft absoluut geen wijnkenner te zijn om iets lekker te vinden. Voor je een kist koopt, proef je de wijn. Dan ben je zeker van je stuk. Koop je een eigen voorraad aan wijnen die je lekker vindt. Probeer je elke week een andere fles wijn dan zal je regelmatig vloeken.
2 De smaakt primeert op zicht en geur
Wijn proeven doen kenners meestal aan de hand van 3 zaken, het zicht, de geur en de smaak. Sta niet te lang stil bij het zicht en de geur. Deze kunnen je teveel afleiden van de smaak. Als de smaak niet goed zit dan hebben we niets aan een mooie kleur en een lekkere neus. Ga op zoek naar het geheel in de wijn.
3 Kalmte smaakt beter
Beleving van wijn gaat hand in hand met gemoedsrust, als je wijn drinkt of proeft zorg er dan voor dat dit ‘chill’ kan gebeuren. Wijn smaakt zoveel beter als je op je gemak bent. Ook al ervaren dat de wijn beter smaakt op reis dan thuis…
4 Kennis voedt de ervaring
Voor je een wijn open maakt, probeer enkele gegevens over de wijn te weten te komen. Druif, streek, land, wijnmaker,…deze kunnen al heel wat richting geven waarom een wijn een bepaalde smaak heeft. Doe je dit vaker, dan zal je een patroon beginnen erkennen per druif, of streek. Hoe meer inzichten je hebt, hoe groter de voldoening bij het drinken.
5 Liever te koel dan te warm
Serveer een wijn liever wat te koel dan te warm. Eens de wijn is uitgeschonken kan die altijd opwarmen in het glas. Als de wijn te warm heeft dan is het moeilijker om die snel terug af te koelen. Warme wijn is vaak ook de reden waarom mensen rap moe worden van wijn.
6 Goede wijnglazen maken het verschil
Een wijn zal des te eleganter smaken uit een fijn kristalen glas. Hoe fijner de glasrand, hoe fijner de beleving van de wijn! Zorg dus voor een degelijk kristallen glas! Ook het formaat speelt een rol bij de smaak die je ervaart. Hoe breder het glas hoe meer de wijn haar smaken kan vrijgeven dankzij de zuurstof in de lucht.
7 Sta stil bij de combinatie van smaken
Als je wijn drinkt, probeer dan kort stil te staan bij de combinatie van smaken. Deze zorgen voor het geheel, en als de smaken zoals zuur, bitter en zoet of volume in evenwicht zijn zal de wijn lekker smaken.
8 Elk moment kent zijn wijn
Iedere wijn heeft zijn plaats en z’n moment. Verwacht geen al te grote topwijnen op spontane feestjes. Als je beste vriend op bezoek komt, is het wél de moment om je beste wijn boven te halen. Wijn drinken en vriendschap gaan uitstekend samen!
9 Slechte smaak.. zoek naar de oorzaak
Als je een minder lekkere wijn in het glas hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Heeft de wijn kurksmaak of is hij geoxideerd? De wijn kan ook niet in ballans zijn of reeds over zijn top. Je hoeft deze wijn zeker niet uit te drinken. We raden je wel aan om op zoek te gaan naar de reden van de ‘foute wijn’. Zo kom je misschien te weten hoe je dit in de toekomst kan vermijden. Spreek erover met je leverancier. Zoek actief naar de oorzaak.
10 Wild van wijn drinken
Wees vooral #wildvanwijn. Proef regelmatig en volg je eigen smaak! Hou vast aan je verworven kennis van smaken. Les gouts et les couleurs on ne discute pas!
2 comments on “Wijn drinken: 10 smaakvolle tips van sommelier Frederik Crul”
Bart
Zal er op letten mooi tips t’is zeer goeie wijn
Bert Schelfhout
Top Bart! Laat de Rosé Tamboerskloof maar smaken ;-). #besterosé #terwereld