De afschaffing van de apartheid zette Zuid-Afrika begin de jaren ’90 opnieuw op de toeristische kaart. Een kwarteeuw later charmeren haar natuurlijke rijkdomen én haar laisser-faire cultuur nog steeds elke bezoeker. Het land prijkt wereldwijd in elke top 10. Wordt het land binnenkort jouw favoriete reisbestemming?
In Zuid-Afrika lijken tijd en stress geen rol te spelen en heeft iedereen tijd voor een braai, rugby of uitgebreid dineren. Na het spotten van wildlife kan je heerlijk genieten van de vele bezienswaardigheden. Weinig andere landen zijn gezegend met zo’n arsenaal aan natuurpracht. Majestueuze bergen, goudgele open prairie, beboste kustterrassen, ongerepte stranden en werelds meest diverse aanbod aan fauna en flora in de nationale parken.
Met een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante kilometer is het zuidelijkste land van Afrika dubbel zo groot als Frankrijk en maar liefst 40 keer België. Meer dan 3500 kilometer kust zorgt voor eindeloze ontspanningsmogelijkheden.
Mandela
“There is no passion to be found playing small in settling for a life that is less than the one you are capable of living.” zei Nelson Mandela tijdens een van z’n bekendere toespraken.
Zijn quote weerspiegelt nog steeds waar Zuid-Afrika voor staat. Madiba, zo noemden velen hem, nam z’n land jarenlang op sleeptouw. Met wisselend succes. Het land is economisch nog steeds de referentie van Afrikaanse landen in volle ontwikkeling. Mandela speelde een unieke rol. Na de afschaffing van de apartheid predikte hij liefde in plaats van haat. Wat resulteerde in stabiliteit én economische groei. Iets waar vele andere Afrikaanse na hun dekolonisatie niet in slaagden. Met z’n rijke cultuur, moderne infrastructuur en prachtige natuur is het land de ultieme reisbestemming, zegt ook Trip Advisor.
De Kaap
Kaapstad mag zich terecht een van de mooiste steden van de wereld noemen. Gelegen op een schiereiland aan de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai. Kaapstad bruist door de levendige kunst, het het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven. Naast de stad stuit je op een geweldig mooi landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de blauwe oceaan en pittoreske vissersdorpjes.
De Western Cape, de provincie rond Kaapstad, is het ultieme decor voor de reis van je leven. De wijngaarden rond Stellenbosch, de stranden langs de Atlantische en Indische Oceaan, de Tafelberg en z’n twaalf apostelen, de ontelbare uitgestrekte farms en de Afrikaanse zomer maken je verliefd op het geboorteland van Elon Musk.
Natuurlijke rijkdommen
In de open vlaktes, onaangeroerd door het drogere klimaat, liggen Zuid-Afrika’s dierbaarste mineralen. Goud, diamanten, platinum en nikkel zijn maar enkele van de 60 ontginbare mineralen die het land rijk is. In het verleden en het heden, zijn deze verantwoordelijk voor de economische opgang van het land. Het gekende concern De Beers verhandelt 90% van de Zuid-Afrikaanse diamanten. Wereldwijd zit Zuid-Afrika in de top 5 wat de productie van de edelstenen betreft.
Wining & dining
De Atlantische én de Indische oceaan voorzien het land van een genereus lekker aanbod aan vis. Aangevuld met erg veel soorten wild, schapen én runderen begrijp je dat het land ook culinair hoge ogen gooit. Al van in 1652, toen Jan Van Riebeeck voet aan wal zette kreeg het land een kosmopolitische weerklank. Van overal ter wereld zijn culinaire toppers aangespoeld om het paradijs nog wat heerlijker te maken.
Niet in het minst scoren Zuid-Afrikaanse wijnen anno 2016 heel erg goed op internationale wedstrijden. Het klimaat én de bodemstructuur leent zich uitstekend voor wijngaarden. De laatste vijftien jaar wist Zuid-Afrika heel wat van de beste wijnmakers aan te trekken. Dat resulteert nu in een uitmuntend aanbod aan heerlijke wijnen.
Door de zwakkere rand is kwalitatieve wining & dining erg betaalbaar. Je kan zonder al te diep in de buidel te tasten je ganse reis rond genieten. Zuid-Afrikaans dineren sluit je af met Amarula of een Rooibos thee.
Zuid-Afrika: wat met je veiligheid?
Zuid-Afrikanen voelen een unieke, gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om hun land te verzekeren van een goede, veilige toekomst. Ondanks de armoede in de sloppenwijken, merk je aan vele Afrikanen de goesting om vooruit te komen. Armoede brengt onvermijdelijk criminaliteit met zich mee. Beter dan veel andere Afrikaanse landen is Zuid-Afrika goed georganiseerd om deze in te dammen, waardoor de overlast voor toeristen erg beperkt is. Het zal tijd vergen vooraleer alle Zuid-Afrikanen kunnen genieten van de economische opgang en de criminaliteit massaal teruggedrongen wordt.
Kruger
Kruger National Park is het oudste en meest bekende wildpark van het Afrikaanse continent. Het park staat internationaal erg hoog aangeschreven als rolmodel waar natuurbehoud én toerisme hand in hand gaan. Twee miljoen hectare fauna en flora is ruim voldoende om de big five in zijn natuurlijke habitat te spotten. Wie leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns gezien heeft kan ook op zoek naar de ‘little five’: de mierenleeuw, de buffelwever, de olifantspitsmuis, de neushoornkever en luipaardschildpad. Deze ontdekkingen maken je natuurervaring zoveel rijker!
De oostelijke grens van het park vormt de grens met Mozambique en het noordelijke deel grenst aan Zimbabwe. De voorbije decennia creëerde men een nog groter aaneensluitend gebied over de landsgrenzen heen. Met het ‘Limpopo Transfrontier Park’ erbij telt het gebied 3 miljoen hectare.
Zuid-Afrika telt 19 nationale parken. Als natuurliefhebber zou je ze allemaal moeten bezoeken. Elk park heeft zo’n prachtige eigenheid dat je niet weet waar eerst te beginnen. Het land telt ook nog heel wat private gameparken die bezoekers meenemen in de rijke fauna van het land.
Engels, Afrikaans, Zulu & Xhosa
Elf officiële talen. Dat is het resultaat van de bijzondere geschiedenis van Zuid-Afrika. Als je Engels spreekt, kan je gans Zuid-Afrika moeiteloos verkennen. Hoewel maar +- 10 procent van de bevolking Engels als moedertaal heeft, spreken heel wat inwoners Engels als tweede taal.
Zulu (22%) is de meest gesproken taal gevolgd door het Xhosa (16%). Zulu wordt vooral aan de Oostkust van Kwa-Zulu Natal en in de provincie Gauteng gesproken. Xhosa hoor je het meest in de Oost- en Westkaap. De derde meest gesproken taal is het Afrikaans (13,5%). Het heeft z’n wortels in het Nederlands, en is mits enige inspanning best verstaanbaar voor Nederlandstaligen. Je hoort Afrikaans voornamelijk in de Westkaap.
Het Northern Sotho (9%) hoor je vooral in de Limpopo-provincie, evenals in de provincies Gauteng en Mpumalanga. Southern Sotho (7,6%) is de officiële taal van Lesotho en hoor je ook daarrond vaak in Zuid-Afrika. Andere officiële talen zijn het Tswana (8%), het Venda (2,5%), Ndebele (2%), het Tsonga (4,5%) en het Swati (2,5%). Wie ambitie heeft om een indrukwekkende polyglot te worden, kan alvast in Zuid-Afrika terecht :-).
Wijnsafari: proef Zuid-Afrika
Wijnsafari gaat de uitdaging aan om jou Zuid-Afrika te laten ontdekken zoals je het nergens anders kan smaken. Als sommelier met de expertise Zuid-Afrikaanse wijnen reist Frederik al 12 jaar naar het zuidelijkste land op het Afrikaanse continent. Zo staan we in heel nauw contact met exclusieve wijndomeinen en andere pareltjes in het land.
Bert verbleef gedurende vijf maand in het land en legde er de meest uiteenlopende contacten. Van Zuid-Afrikaners tot rasechte Belgische ondernemers. Bert ontdekte de meest uiteenlopende hoekjes van de Western Cape…
We slaan de handen in elkaar om Zuid-Afrika naar je toe te brengen. Maak je klaar voor een uitzonderlijke mix van cultuur en natuur. Van wining & dining. Van rust en spanning.
Leave a reply